Driftskostnader blir lägre med solceller

Många drömmer om livet på landet och om att driva eget lantbruk. Kostnader för drift av en egen gård får dock många att tveka. Solceller är ett utmärkt sätt att hålla ner kostnaden för el.

Det finns många goda anledningar till att bosätta sig i lantlig miljö och starta eget lantbruk. Att få säga ajöss till det stillasittande livet, att tillbringa mer tid utomhus, och att komma närmare djur och natur är några exempel. För familjer går det inte att tänka sig något mer idylliskt eller nyttigt, då barnen får stora ytor att springa på, och tillägnar sig värdefulla kunskaper som barn i stadsmiljö missar. Med det sagt finns det mycket att tänka på när man bygger ett lantbruk från grunden. Ett sådant projekt är kostsamt, inte bara under byggnationen, utan även under den dagliga driften. Det går bland annat åt en stor mängd el när man driver en gård, och räkningen för detta kan bli hiskeligt hög.

Skörda fördelarna med solceller

Solceller passar utmärkt i lantbruksmiljö, där det i regel finns stora byggnader med vidsträckta tak att placera panelerna på. Tänk så här, genom att montera solceller på taket på din lada utnyttjar du samma markyta två gånger, till olika saker. Solceller lönar sig både för din plånbok och för miljön. Utvecklingen på området har gjort att du som användare av teknologin kan räkna med mycket el för pengarna, kanske väljer du till och med att sälja överskottet vidare till grannen nästgårds. Så innan du fastnar i ett ofördelaktigt elavtal, utnyttja El av Sol.