Att bygga ett eget hus kan vara en dröm som går i uppfyllelse, men det kräver noggrann planering för att undvika oväntade problem och kostnader. Här är några viktiga överväganden innan du sätter igång med ditt husbygge.
Innan du ens börjar tänka på hur du ska bygga ditt hus, är det viktigt att reflektera över varför du vill göra det. Att bygga ett hus innebär alltid både förväntade och oväntade kostnader. Oavsett hur noggrann du är i din planering kommer det troligen dyka upp utgifter som du inte förutsett. Dessa kostnader kan relatera till själva huset, tomten eller andra utgifter i samband med flytten. Det är lätt att fokusera enbart på själva huset, men kom ihåg att tomten är minst lika viktig. Du kan alltid göra förändringar och tillägg på ett hus, men en tomt är permanent. Börja därför med att undersöka tomten noggrant. Ta reda på byggplanerna för området, inklusive närhet till industrier, höghus och infrastruktur. Det vore tråkigt om du plötsligt har en järnväg utanför ditt sovrumsfönster efter att du har byggt ditt drömhus. Tomten sätter också gränserna för vilket hus du kan och får bygga.
Beslut och ekonomisk planering
Även om tomten är central i husbygget, är det något annat som måste prioriteras över allt annat: ekonomin. Innan du köper en tomt eller planerar ditt hus måste du veta hur mycket hela projektet får kosta. Bestäm en realistisk budget och håll dig till den. När budgeten är satt är det dags att fatta beslut om själva huset. Vilket hus vill du bygga, och hur vill du bygga det? Kan du utföra vissa delar av arbetet själv, eller vill du anlita professionell hjälp? Det finns olika byggalternativ att överväga, som att bygga med lösvirke, byggsats, nästan nyckelfärdigt eller helt nyckelfärdigt. Du måste också bestämma dig för hur många våningar huset ska ha och andra detaljer som antal sovrum.
Vikten av kontakt med stadsbyggnadskontoret
Oavsett om du väljer ett kataloghus eller går för en totalentreprenad är det viktigt att ha en bra relation med stadsbyggnadskontoret. Om du köper ett kataloghus får du oftast hjälp med det mesta genom en totalentreprenad, vilket kan vara bekvämt men också kosta mer. Om du däremot vill göra vissa delar av bygget själv är det fortfarande klokt att ha en bra kontakt med stadsbyggnadskontoret. Där får du information om vilka regler som gäller för husets storlek, tak, fasad och avstånd till tomtgränsen. Ta gärna råd från andra som har genomfört liknande byggprojekt. En stark relation med stadsbyggnadskontoret kan underlätta hela processen och säkerställa att ditt husbygge går smidigt och enligt de nödvändiga reglerna.
Anlita en byggfirma i Stockholm via denna webbsida: byggahusstockholm.org