Ingen uppgift för en lekman

När du utför renoveringar i din bostad ska inte elektriciteten glömmas bort. Men det är ett jobb för en elektriker, inte för dig som lekman. Konsekvenserna kan annars bli stora och tråkiga.

Alla som försökt renovera sitt kök vet att det inte är en lätt match att nå sitt drömresultat. En av de största utmaningarna är hur elen ska dras. Du tittar på ditt kök och försöker bilda dig en uppfattning av hur mycket elektricitet som krävs för att hålla ditt kök igång. Elen behövs till nästan allting. Till spisen, ugnen samt kyl och frys. Dessutom måste det finnas kontaktuttag för sådant som mikrovågsugn, brödrost, kaffekokare och annat nyttigt som hör till köket som också kräver elektricitet. Med allt det här att tänka på förstår du säkert att det inte kan vara din uppgift att dra om el i kök, eller ens någon annanstans. Det här är en uppgift för en certifierad elektriker.

Inse dina begränsningar

Om du tror att du kan spara några kronor på att försöka dra om el eller utföra elinstallationer själv så är du ute på hal is. Risken är stor att du skadar dig. Att du får en stöt så kraftig att om du vore en seriefigur skulle ditt skelett blinka mellan varven. Dessutom riskerar du att skada din fastighet. Är det så att skador uppstår som ett resultat av ett taskigt utfört elarbete, och det inte är en elektriker som utfört det, lär inte försäkringen täcka kostnaderna för skadorna.